OLYMPUS DIGITAL CAMERAIgår fick jag ett mail från en läsare som bad mig om råd om hur man kan hantera gruppdiskussioner när man är blyg. Just seminarium och liknande tillfällen när man ska diskutera i grupp tycker jag är bland det svåraste i studiesammanhang. Jag gillar inte det spontana och jag låser mig lätt eftersom jag stressar upp mig. Men det finns en del saker jag brukar göra och tänka på som gör det mindre jobbigt. Dessa tips tänkte jag dela med er.

1. Ha inte så höga krav på dig själv. Släpp tanken på att alla måste prata en massa, det måste man inte. Det är helt okej att vara den som är blyg och försiktig, du är vare sig sämre eller dummare än någon annan på grund av denna egenskap.

2. Lägg om fokus från att du ”måste prata” till att ”jag ska försöka våga prata när jag känner att jag har något jag vill säga”. Det här tror jag är en nyckel när man ska öva sig i sociala sammanhang, att hitta de tillfällen man faktiskt vill ta plats för att man själv vill, inte för att någon annan vill. För egen del upplever jag det dessutom så mycket enklare att prata då. Detta eftersom orden finner sig lättare när det är ett ämne jag vill ta upp istället för att jag ska krysta fram något som inte intresserar mig.

3. Förbered dig så gott du kan innan. Det är skönt att känna att man är med i diskussionen och det gör det lättare att delta. Jag blir bara än mer stressad när jag inte kan ämnet vi ska prata om.

4. När du förbereder dig; ta ut den del/det ämnet som intresserar dig mest och läs in dig extra mycket på detta. Bestäm dig sedan för att ”detta ska jag prata om på seminariumet” och sätt på så vis upp ett mål för dig. Dock hellre ett litet du känner är överkomligt än ett som blir allt för betungande.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Öva dig på att samtala om ämnet som ska tas upp på seminariumet med någon du känner dig lugn och trygg med. Jag brukar ibland be någon i min närhet att bara prata med mig om ämnet för att på så vis testa mina tankar, funderingar och också få höra den andres argument och sätt att uttrycka sig på. Det blir ett sätt att lära sig ämnet ännu bättre och också ett tillfälle att öva sig på att diskutera.

6. Tänk på att samtal inte bara är långa meningar utan också kroppsspråk och småord eller inflikningar. Visa med ditt kroppsspråk att du lyssnar på de andra genom att se på dem, le, nicka och ”humma”. Du kan även säga småsaker som: ”Det var en klok tanke”, ”Det tänkte jag med på” eller ”Jag håller med dig om det där”. På detta vis blir du delaktig utan att behöva säga så mycket.

7. Kom ihåg att berömma dig själv när du vågar prata! Detta är jätteviktigt! Var också snäll mot dig själv när orden inte kommer. Klanka inte ner på dig själv och fastna i negativa spiraler. Tänk istället att det är en väldigt liten del av livet med ett seminarium och att du kan försöka nästa gång istället!

8. Tycker du att det vore skönt med mera stöd för att utvecklas i detta tycker jag du ska kolla upp på din skola om de möjligen har någon grupp för personer som har svårt att tala inför grupp. Det är numera relativt vanligt med ”Våga tala”-grupper på universitet och där får man lära sig retorik, tankepepp och annat som också kan vara till stor hjälp vid ett seminarium och inte bara redovisning. Om inte detta finns på just din skola rekommenderar jag att samtala med en kurator.

Hoppas detta kan vara till hjälp! Jag vill dock ännu en gång trycka på att det inte är något fel på att vara den försiktiga och blyga! Det viktigaste är att man både tillåter sig vara tyst men också att ökar sin självrespekt genom att ta plats när man faktiskt vill.

All pepp och lycka till er!

Annonser