För två veckor sedan såg jag och David dokumentären Microtopia som handlar om microboenden. Alltså boenden på liten yta. Den var så himla inspirerande för sådana som oss som drömmer om att leva enkelt. De hade kommit på de allra mest tokiga, härliga, smarta, fina och vackra lösningar. Och alla hade de någon klok tanke bakom. Många gjorde det för att slippa så mycket utgifter och ha pengar att lägga på annat som de ansåg viktigare än ett stort hus och mycket prylar. Att ha lyxen att inte behöva arbeta heltid och möjlighet att satsa på sina drömmar. Ni kan ju ana att jag blev sugen själv?

Efter dokumentären har jag blivit peppad att läsa mer om detta med att bygga sig ett litet hus och funnit lite inspiration här i Sverige.

huspåhjulBland annat Helena som har byggt sitt eget hus på hjul! Genom att ha ett hus på hjul minskar hon sina boendekostnader eftersom hon inte behöver äga tomten hon bygger på. Hon har lärt sig genom att kika på ritningar på internet och läst mycket. Hon har inte rinnande vatten, wc, dusch eller tvättmaskin men är däremot rik på många andra sätt:

Å andra sidan har hon ett eget elverk, oceaner av tid att filosofera över tillvaron, gott om pengar över varje månad och möjlighet att ta med sig sitt hus när hon blir sugen på ny utsikt. För att inte tala om den stora och välgörande frid som bor numera bor i hennes själ.

Alltså wow. Även om jag idag har svårt att se mig i en bostad utan rinnande vatten så blir jag så glad över att det finns människor som vågar göra sådana här saker. Det taggar mig att det finns fler som går i liknande tankar som mig själv, som vill värderar tiden till relationer, drömmar och skapande framför ett 8-17 arbete.

bondgårdpåhjulEn annan person som inspirerar mig är Lina som bygger en bondgård på hjul! Hennes hemsida är väldigt mysig och en får följa både bygget och hennes liv runtomkring. Tanken är att kunna ha både en del djur och också odlingar. Så häftigt, en minibondgård!

Sen finns det himla massa med söta, fina, vackra småhus att kika på bara genom att googla. Här kommer några favoriter:
svartlitet husmedbåttak litetbrunt grönt hus vackerthus

Annonser