Igår startade alltså min studiecirkel ”Styrkan i att vara tystlåten” och det var tre fina personer som kom. Jag tyckte det var så himla roligt att få se ansikten på dem. Och snälla var de med! Så vi hade en trevlig kväll tillsammans och ska alltså ses ytterligare sex gånger denna termin. Det ser jag fram emot.

Idag är jag ganska trött och jag anar att det är pollen som knockat mig. Jag sov länge för att sedan bara orka äta en minifrukost och gå och lägga mig igen. Jag var helt slut! Men när jag vaknade var jag sanslöst hungrig så då lagade jag ett nytt (och himla smarrigt) recept. Jag har fått tillbaka en del eksem sista tiden så jag tänker testa en basisk kost framöver så mycket jag kan. Ni minns kanske mina (icke?)försök till att börja med raw food? Det gick ju sådär. Jag tror det berodde mycket på att det enbart är kall mat. Jag älskar ju varm mat som den frusna kvinna jag är! Så efter att hittat sidan Smarta Maten som fokuserar på just basisk kost tyckte jag att det lät som en fin avvägning mellan rå och varm kost. 20140304_151617_resized

Afrikansk gryta. Mums!

Som jag läst mig till är det oerhört viktigt att basa sin kropp, vilket alltså innebär att ens ph-värde i kroppen ska vara basiskt och inte surt. De flesta i Sverige är idag dessvärre för sura vilket kan leda till en rad olika sjukdomar. Med en basisk balans har vi lättare att stå emot saker som cancer, diabetes och eksem. Det var ganska länge sedan jag läste om detta första gången. Det var först när jag hittade detta medlemsbrev på Smarta Maten som är från en kvinna med atopiskt eksem (precis som jag) som beskrev hur basisk kost hjälpt henne som jag verkligen bestämde mig för att gå åt detta håll i matväg.

Numera får jag som medlem varje månad en radda med recept och inköpslistor mailade till mig. I dessa är ingredienserna miljömedvetna, säsongbaserade, utan gluten, mjölk och kött (dock finns det fisk med). Det fina är att man ska försöka äta runt 80% basiskt och får därför även ha kvar sura gottesaker som kan vara svåra att vara utan. För min del är det typ omöjligt att inte få äta creme fraische och pasta och i denna kost kan jag få ha kvar det men kanske mest lyxa till helgen med en krämig pastasås. Tilläggas ska också att de basiska recept som jag testat varit suveränt goda och att det alltså inte handlar om att dra ner på goda smaker. Snarare att vänja sig vid nya sådana och att ställa om fördelningen av surt och basiskt.

Nå.. Blir ni något sugna på att testa? Kika i så fall in på Smarta Matens hemsida, där finns massor med bra information! Och har ni frågor eller vill att jag ska skriva mer om detta får ni gärna kommentera.