Förra året samlade jag ett gäng julklappstips för blyga, tystlåtna och känsliga själar. Jag tänkte återpublicera den i år också, men i en uppdaterad variant. Det mesta är sig likt sedan 2013 men i år finns det lite tillägg på nya tips. Jag vet att detta blir sista minuten-tips, men om ni inte har användning för dem nu kan ni använda dem inför kommande födelsedagar och liknande. Böcker kan en exempelvis beställa via adlibris senast imorgon kl 12.00, på förmiddagen. Så, här kommer mina julklappstips!

Jag vill börja detta inlägg med och skriva att konsumtion är inget jag uppmuntrar till rent generellt. Forskning visar att ett av de största miljöproblemen är att vi konsumerar så himla mycket. Många gånger för att släcka ett begär som aldrig tar slut. Med det sagt inser ju jag med att det finns den konsumtion som är vettigare och miljösmartare. Dessutom tänker jag att en gåva kan få ett personligt värde genom en upplevelse, förenkling av vardagen eller att en känner att ens personlighet faktiskt kan vara något fint. Det är framförallt den sista delen som jag genom detta inlägg skulle vilja föra fram genom ett par julklappstips till den blyga, introverta och högkänsliga (som dessutom inte har stor miljöpåverkan).

tyst

En klapp som alltid går hem är ju böcker! Det finns en rad tips på hemsidan i inspirationshörnan på böcker som passar den försiktiga personligheten. Mina två favoriter är Susan Cains Tyst! samt Marti Laney Olsens The introvert advantage. Det är många av oss tysta som bara älskar att krypa upp i soffan, sängen eller fåtöljen med en god bok. Under 2014 har det även kommit en bok om att vara blyg i skolan, Blyg och Orolig av Malin Gren Landell som jag skrev en recension om i början av veckan. På adlibris kan du fortfarande beställa den med garanterad leverans innan jul. Elaine Aaron, som myntade begreppet Highly sensitive person, har skrivit en bok om högkänsliga barn som i år kommit ut på svenska. Även den finns att beställa på adlibris.

The-perks-of-being-a-wallflower

Vill du hellre ge bort en skönlitterär bok till din tystlåtna vän, pappa eller barn så har jag hört himla mycket gott om The perks of being a wallflower som också finns på svenska. I den är huvudpersonen både blyg och introvert. För ett par år sedan gjordes även en film som är baserad på den boken vilken också fått höga omdömen.

OMSLAG Stjarnenatt.inddFörra året fick jag också tips på en intressant bilderbok för barn (står mellan 9-13 år på adlibris hemsida) som berör ämnet att vara blyg och tyst. Den heter Stjärnenatt och är skriven av Jimmy Liao. Jenny Franke, som startat förlaget Mirando Bok och som givit ut Stjärnenatt, skriver såhär om boken:

Första delen av boken berättar om den utsatthet/sårbarhet som hänger ihop med ”tystnad” och blyghet, att inte våga ta plats. Där finns bitvis skrämmande och mörka skildringar. Andra delen består av ett befriande uppror; de två barnen rymmer och kommer till sist fram till ‘en kreativ plats’ (huset där flickans farfar, en målande konstnär, bodde). Både kraften i upproret och budskapet om att kreativitet kan vara en väg till något eget – ‘en egen röst’ (som man ju så lätt tappar bort i klassrummet, i en stor grupp, om man är blyg och tyst) – är absolut hoppingivande. Det är en laddad bilderbok av en författare/illustratör som i många av sina böcker kretsar kring teman som har med tystnad och känslan av utanförskap att göra.

Jag tänker att det som begränsat blyg är viktigt att se att det finns andra som upplever liknande saker. Det gör att en känner sig mindre ensam och det tror jag kan vara helande för många. Jag har inte läst boken själv och vet därför inte helt vilket slutbudskapet är men jag tycker inte det låter som att den har den typiska ”råda bot på blygsel och tystnad”-agendan. Ska nog själv ta och beställa hem denna. Älskar vackert illustrerade barnböcker. Just detta är något som Jennys bokförlag riktar in sig på så håll utkik på Mirando boks hemsida! På Umeå stadsbilioteks hemsidan har det också samlat fler tips på barnböcker som berör detta med att vara försiktig och inåtvänd. Klicka här för att komma dit.

quietpeopleintrovert-badge marie-lousieintrovert-tia-helenEn annan fin uppmuntrande julklapp kan vara att trycka ett peppande citat på en tröja, tygpåse eller varför inte på en duk som du kan rama in. Kanske rent av ordet blygmodig? Tänk bara på att välja ekologiskt tyg eller köpa begagnat på second hand och loppis!blygmodigDen viktigaste klappen är nog dock att själv uppmuntra sina tysta, blyga, introverta och högkänsliga personer. Att se till att berätta att en uppskattar de precis som de är och att en ser deras styrkor med deras sätt. Kanske skriva en låt om detta om du är musikalisk och spela upp den för den tystlåtna? Eller måla en bild/teckning/målning? Varför inte ett handskrivet brev med saker som en ofta går och tänker om de personer en uppskattar men som en ofta glömmer bort att säga. Själv skulle jag bli själaglad för sådana klappar! Utöver detta är det alltid roligt med upplevelser, att ge av sin tid. Kanske bjuda din vän på en middag med inkluderad egentid? Eller gå på museum eller annan kulturupplevelse? Jag gillar särskilt tillsammanstid där man också får tid för tystnad och kan gå på egen hand, som museum är exemplariskt för.

Slutligen vill jag tipsa om att ge bort en biljett till föreläsningar som julklapp. Det kan vara inom valfritt ämne som personen tycker om och är intresserad av. Under våren 2015 finns det två tillfällen att gå på föreläsningar om högkänslighet. En redan 15:e januari som hålls av författaren Ihrene Abrahamsson i Göteborg. Och prick fyra månader senare, i maj kommer Elaine Aaron till Stockholm och har ett event och en föreläsning. Mer om dessa kan ni läsa här.

Hoppas ni fått något bra tips på klapp som ni kan använda er av!

Annonser