inspirationJag är en inspirationsjunkie. Jag får aldrig nog av mina känslor som känns som rus och som kommer av att jag är inspirerad. Ibland går perioder åt att fånga den igen, eftersom den inte synts till på länge. Eller så är det som nu, när inspirationen finns hela tiden men spretar åt alla möjliga håll. Då känns det som att jag knappt har greppat den innan den ändrar form och hittar något nytt att inspireras av. Kan låta härligt men ibland upplever jag det som uttröttande att inte få finna ro i ett inspirationsrus. Att hinna göra färdigt ett projekt innan suget kommer efter något nytt.

Sedan en tid har jag upptäckt ett mönster i dessa snabba rus. Ett konsumtionsmönster. Jag blir intresserad av ett ämne eller en aktivitet och vill på direkten veta mer om detta. Vilket leder till att jag många gånger konsumerar. Men sedan visar det sig att alla saker jag köper knappt hinner användas innan ett annat inspirationsrus kommer över mig. Och så blir de liggandes. Ger dåligt samvete, skaver och tar plats. Skapar trängsel och stress. Som högkänslig har jag upptäckt att jag inte mår bra av massa prylar omkring mig. Jag antar att det har och göra med att den högskänsliga hjärnan tar in alla intryck. Att då ha för mycket materiella ting omkring sig kan sluka energi.

Jag tänker generellt att högkänsliga mår väl av att minska intag av intryck, framförallt i sina hem där vi spenderar som mest tid. Därför har jag gjort två överenskommelser med mig själv.

1. Köpstopp av alla prylar fram till sommaren. Jag ska alltså inte köpa något alls utöver mat, underhåll till huden (salvor) och mediciner i fall det behövs. Om det uppkommer något akut behov, som inte har ursprung i inspirationsrus, vill jag försöka låna eller köpa begagnat först och främst.

2. Dessutom har jag beslutat mig för att rensa bland alla mina saker. Första anhalt är min garderob som redan rensats nyligen men som jag vill minska ännu mer. Jag läste en väldigt intressant artikel i senaste numret av tidningen Camino (magasin som fokuserar på hållbarhetsfrågan, bästa tidningen jag vet). Den handlade om att planera sin garderob på så sätt att en alltid vet vilka överdelar som fungerar till vilka underdelar. Exempelvis att ett visst par byxor redan har två-tre förutbestämda överdelar som en vet passar bra till dem. Detta gör att kläder som inte passar in kan rensas bort och att valmomentet varje morgon kan bli begränsat (något jag tänker skulle underlätta min vardag).

Detta känns som riktigt klokt beslut som jag kommer må väl av. Jag ser faktiskt fram emot att få rensa ut, det är en sådan härlig känsla när ens omgivning känns luftigare!

Annonser