Min syn på blygsel

 För källa; klicka på bilden

När jag framför min åsikt om att blygsel är något positivt är det många som höjer på ögonbrynen och vill protestera. Olika argument jag hört är: ”Blygsel är ju något jobbigt, man vill bara bli av med den!”, ”Är man blyg klarar man sig aldrig ute i samhället, man måste kunna prata för sig” eller också detta: ”Man blir blyg på grund av miljön och därför är det heller inte naturligt”. Jag tänkte därför försöka skapa en text där jag sammanfattar min syn på blygsel och varför jag ser på den som jag gör. På så vis blir det enklare för nya och gamla läsare att förstå hur jag tänker.

Som ni förmodligen redan vet är jag en blyg person, det har jag varit sedan jag var liten. Jag har under hela min uppväxt upplevt min begränsande blygsel som något jobbigt som satt käppar i hjulet för mig. Det är ingen rolig känsla att känna sig pinsam eller dålig i sociala sammanhang. Jag har nedvärderat mig själv många gånger då orden inte kommit till mig och då jag varit osäker och inte kunnat slappna av som andra. På detta sätt är det för de flesta blyga, man kämpar dagligen med saker man tycker är otäcka samtidigt som de negativa tankarna om en själv ständigt förföljer en. Under större delen av min skolgång har jag också fått förstå att blygseln är något man ska bli av med, något som är närmast skamligt. Många blyga jag pratat med har upplevt samma sak. Så förutom att behöva känna sig pinsam och tänka lågt om sig själv får man också skämmas för att man är den man är.

Att få höra att ens blyga sida, som för många är en del av personligheten, är något dåligt resulterar enbart i att man känner sig fel och sämre än andra. Jag gick i många år och försökte ändra på mig för att passa in bättre, något som skapade stor ångest när det inte gick. Det är först senare jag fått inse att detta är en del av mig och inte någon defekt. Jag tror att de flesta förstår att känslan av att vara fel enbart är destruktiv och att den inte leder till någon god utveckling. Tvärtom blir det istället hämmande och begränsande. För mig var det först när någon fick mig att inse att det fanns fina saker med den blygsel som jag avskydde som jag kunde släppa på skammen och börja jobba med och inte mot mig själv.

Idag har jag lärt mig att se min blygsel på nya sätt och jag tycker numera att det är en fin del av mig. Jag tycker det är charmigt att blyga inte berättar allt om sig själva på en gång. Man får ta del av lite i taget och den som får komma nära kan känna sig speciell som fått förtroendet. Blyga människor är lojala vänner, rika på empati och har ofta lätt att läsa av människor omkring dem. Dessutom är de duktiga på att lyssna, något som är en väldigt viktig men undervärderad egenskap i dagens samhälle. Jag är väl medveten om det jobbiga i detta drag och menar inte att uppmuntra till en livsbegränsande blygsel. Men jag tror på att lyfta det positiva med denna personlighet som motvikt till det negativa fokus som finns i dagens samhälle. Jag tror framför allt på att kombinera den positiva synen med att presentera redskap att använda sig av i svåra sociala situationer. Att förutom att säga vad som är fint med att vara blyg också hjälpa och stötta dessa människor i de sociala situationer de tycker är svåra. Jag vill att blyga personer ska kunna komma till den punkt där de själva, och ingen annan, kan bestämma vilken del av sin blygsel som de tycker är okej och vilken de vill jobba med.

En annan sak jag vill lyfta och ifrågasätta är normen som finns i detta land kring att vi alla ska sträva efter att ta för oss och prata för att synas. I majoriteten av alla jobbannonser eftersökts egenskaper såsom social kompetens och företagsamhet. Sällan eller aldrig har jag läst en annons där man söker eftertänksamhet, ödmjukhet och förmåga att vara inkännande Vi förlorar mycket på att inte ta tillvara på de tillgångar försiktiga, blyga och tillbakadragna personer bär på. Vi behöver människor som tänker efter istället för att ta risker, vi behöver de som hellre lyssnar och vi behöver definitivt mångfalden för att komplettera varandra. Det finns till och med forskning på att samhället skulle tjäna på att släppa fram den försiktiga personligheten mer.

Jag vet att det finns olika åsikter kring om blygsel är genetisk eller inte. Men efter att ha läst mycket och känt efter i mig själv vet jag att för mig är det något som är en del av mig, inte något jag enbart lärt mig. Det finns forskning som visar att ett försiktigt drag är något som fått mänskligheten att överleva. Detta eftersom de som varit avvaktande lyckats undkomma faror på ett bättre sätt än de som inte tagit det försiktigt. Däremot tror jag att det negativa sättet folk har bemött min blygsel på har gjort den mer begränsande än den är i grunden. Men min grundtanke är att min blyga sida är en lika mycket riktig och viktig del av mig som andra egenskaper av min personlighet.

Jag hoppas att jag nu gett er en tydlig förklaring på hur jag ser på blygsel och varför jag gör det. Annars får ni gärna höra av er till min mail: Helena@blygamyran.se. Jag tycker verkligen det är dags för blyga pärlor att få räta på ryggen och känna att deras personlighet är något att vara stolt över. Det är något jag tänker fortsätta jobba för nu och i framtiden. Hoppas du vill vara med och bidra eller kanske heja på!

Annonser

3 thoughts on “Min syn på blygsel”

  1. Anonym skriver:

    Tack så jättemycket för din fina blogg! Det är en stor tröst för mig. Jag hoppas att samhället kommer att förstå att vi blyga också behövs som vi är. Alla kan inte vara likada, hur skulle samhället då se ut?

    • Tack själv för dina ord! Jag är glad att min blogg kan vara en tröst :) Jag hoppas också att samhället allt mer ska upptäcka styrkan med att tillåta alla att vara precis som de är. Vi tysta behövs också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s